- Geitodoris planata , (Alder & Hancock, 1846)

Length

Tot ca. 12 cm.

Karakteristieke kenmerken

Forse slak, mantel bezet met wratten van diverse afmetingen. De 15-30 (soms meer) grootste wratten liggen verspreid over de mantel, zijn karakteristiek wit, in een wit gepigmenteerd stervormig veld (zuurklieren).Aan onderzijde van mantelrand een variabel aantal twee-aan-twee geplaatste kleine ronde bruine pigmentvlekken.

Andere kenmerken

Gemiddelde lengte tot 6 cm. Hier tot 12 cm aangetroffen. Ovaal en breed mantelschild dat gehele lichaam bedekt. De kop zit onder de mantel en draagt korte koptentakels. Rhinoforen met lamellen.Kieuwkrans is fors.

Te verwarren met

Citroenslak

Kleur

Bovenzijde mantel is licht of donker tot lichtbruin, soms lichtgeel. Voet en onderzijde mantel lichter gekleurd. Aan de onderzijde van de mantelrand een variabel aantal twee-aan-twee geplaatste kleine ronde bruine pigmentvlekken.

Eikapsel

Fors, hoog wit of lichtgelig lint met een golvende rand dat meestal in een redelijk keurige open linksdraaiende spiraal is afgezet. Met tot ca. 480.000 eitjes. Te verwarren met de eikapsels van de Citroenslak en de Satijnslak.Mycale sponzen:In Nederland monofaag op Gele aderspons. Elders ook andere Mycale sponzen. hier de Geaderde korstspons

Seizoen-trends

Dieren kunnen het gehele jaar worden waargenomen met een piek in late winter en voorjaar. Meeste eikapsels in late lente tot het vroege najaar.

Verspreiding Nederland

Algemeen in Oosterschelde en Grevelingenmeer. Ook in de Noordzee. Sinds 1999 in Nederland aangetroffen.

Verspreiding Europa

Van Zuid-Noorwegen tot in de Middellandse Zee.

More information

Taxanomie details Geitodoris planata op World Register of Marine Species
Millennium wratslak
Millennium wratslak
Eggs
Millennium wratslak
Foodname (Scientific):
Millennium wratslak
Total observations per year
Total observations
Divespots