- Doto Cf. sarsiae , Morrow, Thorpe, & Picton, 1992

Lengte

Tot ca. 12 mm.

Karakteristieke kenmerken

Kleine soort kroonslak. Helder rozerode middendarmkliervertakkingen vullen cerata volledig. Op cerata alleen rode pigmentpunten centraal op nagenoeg alle wratten. Geen pigmentclusters in oksels van cerata.

Andere kenmerken

Lengte tot 12 mm. Gladde rhinoforen in wijd uitlopende schede. Tot 7 paar druiventrosvormige, enigszins taps toelopende cerata in 2 lengte rijen. Wratten in 5 concentrische rijen steken een klein beetje uit.

Te verwarren met

Andere kroonslakken. Zie ook de soortpagina van Roodgevlekte kroonslak-complex.

Kleur

Lichaam semi-transparant wit met veel donkerrode pigmentvlekken en stippen, ook op kop en schedes van rhinoforen. Geen pigmentclusters in oksels van cerata. Witte pigmentvlekjes op rhinoforen maar niet op rand van schedes.

Eikapsel

Een voor kroonslakken karakteristiek wit lint dat opgevouwen als een harmonica tegen hoofdas van het voedsel wordt afgezet. Nog niet in Nederland aangetroffen.Monofoaag op hydropoliep Coryne eximia

Seizoen-trends

Geen info.

Verspreiding Nederland

Mogelijk slechts een keer aangetroffen in juli 2001 in noordwestelijke Oosterschelde. Er is geen nader DNA- of anatomisch onderzoek verricht om de determinatie te bevestigen. Daarom is de waarneming geregistreerd als "cf." con forma = lijkt op!

Verspreiding Europa

Vooral bekend van de Britse Eilanden.

Meer informatie

Taxanomie details Doto Cf. sarsiae op World Register of Marine Species
Rode kroonslak
Rode kroonslak
Eikapsel
Rode kroonslak
Voedsel (Wetenschappelijk): Hydrozoa
Rode kroonslak
Waarnemingen per jaar
Totaal waarnemingen
Duikplaatsen