- Antiopella cristata , (Delle Chiaje, 1841)

Length

40 tot 75 mm, maar meestal niet groter dan 30 mm.

Karakteristieke kenmerken

Gladde cerata voor rhinoforen doorlopend over gehele koprand. Carunkel aan basis tussen rhinoforen. Middendarmkliervertakkingen in lichaam en alle cerata goed zichtbaar en 2- of meervoudig vertakt op het eind.

Andere kenmerken

Lichaam, maar niet op de staart en de centrale rug, bezet met soms enigszins gezwollen gladde cerata die aan basis smaller zijn dan in het midden. Top van de cerata soms spits, soms afgerond. Staartpunt steekt uit. Rhinoforen met verticaal gedraaide groeven. Korte vingervormige koptentakels. Brede voet, op voorrand korte stompe punt op de hoeken.

Te verwarren met

Kleur

Lichaamskleur is transparant, soms lichtgeel. Variabele witte en/of blauwe pigmentvlekken op voet en rug. Op punten van cerata een witte pigmentvlek, vaak in combinatie met een lichtblauwe band. Op staartpunt een witte en/of blauwe streep. Uiteinden rhinoforen met witte vlek.

Eikapsel

Eenvoudig te herkennen dunne, lange kralenketting, met omgebogen U-vormige lussen. Wordt afgezet in een meestal geordende linksgewonden spiraal op of in de buurt van het voedsel. Per kraaltje tot ca. 250 embryo's en tot ca. 160.000 per eikapselStruikvormige mosdiertjes, o.a. Steen- en Haarmosdiertjes en Spiraalmosdiertjesosdiertjes.

Seizoen-trends

Dieren kunnen het gehele jaar worden waargenomen met een piek in juni tot november. Eikapsels meestal van de late lente tot herfst.

Verspreiding Nederland

Algemeen in Oosterschelde. Minder in Westerschelde en Grevelingenmeer en bij Den Helder. Nog niet bekend van de Noordzee. Sinds tenminste al in 1922 in Nederland aangetroffen.

Verspreiding Europa

Centraal-Noorwegen, Britse Eilanden tot in de westelijke Middellandse Zee en Adriatische Zee.

Synonyms

Janolus cristatus

More information

Taxanomie details Antiopella cristata op World Register of Marine Species
Blauwtipje
Blauwtipje
Eggs
Blauwtipje
Foodname (Scientific):
Blauwtipje
Total observations per year
Total observations
Divespots