- Cumanotus beaumonti , (Eliot, 1906)

Length

Tot ca. 25 mm.

Karakteristieke kenmerken

Gladde cerata die net niet aansluitend voor de rhinoforen doorlopen. Clusters met kleine bladgoudachtige pigmentvlekken op cerata en lichaam. Geen carunkel.

Andere kenmerken

Lengte tot 25 mm. Brede voet. 2 Korte onopvallende koptentakels. Rhinoforen glad en raken elkaar aan basis. Voor rhinoforen twee rijen cerata die net niet de gehele koprand bedekken. Cerata in 9-10 gepaarde rijen met 6-9 cerata per rij per zijde. Centrale rug is kaal. Cerata slank en spits.

Te verwarren met

Wrattig tipje

Kleur

Lichaam is transparant wit tot geeloranje met een lichtbruine waas. Cnidosac is lang, grijswit en wordt niet bedekt door een witte pigmentkap. Middendarmkliervertakkingen zichtbaar in alle cerata, donkerder rozerood tot bruin, met met een onregelmatig gegolfd patroon.

Eikapsel

Een dikke gelatineuze witte tot witgrijze worst van hooguit een paar cm lengte, die op het voedsel wordt afgezet.Hydropoliepen: Penneschaft en Zandpoliep

Seizoen-trends

Verspreiding Nederland

Zeer zeldzaam. Slechts enkele waarnemingen in 2010 en 2011 van Burghsluis, Oosterschelde en 't Horntje, Texel. In het voorjaar van 2010 massaal op een wrak in de Belgische Noordzee aangetroffen.In mei 2018 is er bij Plompe Toren opnieuw een enkele exemplaar in de Oosterschelde aangetroffen.

Verspreiding Europa

Noorwegen tot westelijke Middellandse Zee.

More information

Taxanomie details Cumanotus beaumonti op World Register of Marine Species
Goudstipje
Goudstipje
Eggs
Goudstipje
Foodname (Scientific): Hydrozoa: Tubularia indivisia en Corymorpha nutans
Goudstipje
Total observations per year
Total observations
Divespots