- Ancula gibbosa , (Risso, 1818)

Length

Tot ca. 33 mm.

Karakteristieke kenmerken

Tot 12 of soms nog meer vingervormige papillen in een ring rond de kieuwkrans. Aan basis van iedere rhinofoor 2 vingervormig spitse uitsteeksels.

Andere kenmerken

Lengte tot 33 mm, maar meestal kleiner. Slanke slak met ongeveer op het midden van de rug 2-3 drievoudig geveerde kieuwen. Rhinoforen tot 12 grove lamellen op bovenste helft.
Twee korte koptentakels.

Te verwarren met

Harlekijnslak en Breedkop-harlekijnslak.

Kleur

Lichaam is geheel transparant wit. Met witte toppen op alle uitsteeksels en witte vlekken langs de basis van de kieuwen. Soms met oranje tot geel pigment op uiteinden van alle uitsteeksels, kieuwen en een streep op de staart.

Eikapsel

Een witte tot grijzige onregelmatig afgezette korte, relatief dikke band. In Nederland aangetroffen van februari tot juli en ook, maar minder, in de herfst. Elders mei tot november.Kelkwormen (Entoprocta)

Seizoen-trends

Weinig info, tenminste van winter tot zomer.

Verspreiding Nederland

Vroeger aangetroffen van de laagwaterlijn tot tenminste enkele tientallen meters diep. Sporadisch langs de Zeeuwse kust en iets vaker in het Marsdiep bij Den Helder. Ook bij Texel, Terschelling en IJmuiden. Sinds tenminste al in 1909 in Nederland aangetroffen. Laatste Nederlandse waarneming is uit 2018 daarvoor uit 1997.

Verspreiding Europa

Van IJsland, Noorwegen tot aan de Golf van Biskaje en in de westelijke Middellandse Zee.

More information

Taxanomie details Ancula gibbosa op World Register of Marine Species
Oranje plooislak
Oranje plooislak
Eggs
Oranje plooislak
Foodname (Scientific): Lophophorata
Oranje plooislak
Total observations per year
Total observations
Divespots