Kleine sterslak

Atalodoris pusilla (Alder & Hancock, 1845)

Family
Onchidorididae
Superfamily
Onchidoridoidea
Infraorder
Doridoidei
Suborder
Doridina
Order
Nudibranchia
Superorder
Nudipleura
Subterclass
Ringipleura
Infraclass
Euthyneura
Subclass
Heterobranchia
Class
Gastropoda
Phylum
Mollusca
Kingdom
Animalia
Atalodoris pusilla
Kleine sterslak © Oscar BOS
Atalodoris pusilla
Eikapsel © Tekening: ALDER & HANCOCK, 1845-1855
© Peter H. van BRAGT

Lengte

Max. 9mm

Synoniemen

Doris pusilla (original name)Knoutsodonta pusillaOnchidoris pusilla

Karakteristieke kenmerken

Mantel is nagenoeg geheel bedekt met kleine onregelmatig gevormde donkerbruine tot zwarte pigmentvlekjes die deze soort een donker uiterlijk geven. Rhinoforen en kieuwveren zijn opvallend semi-transparant.

Andere kenmerken

Lengte tot circa 9 mm. Algemene lichaamsvorm is plat ovaalvormig: kort, breed, met afgeronde uiteinden. De mantel bedekt het volledige lichaam. De wratten op de mantel zijn klein en onopvallend;  aan de rand van de mantel het kleinst; en naar de uiteinden geleidelijk taps toelopend. Rhinoforen met tot negen relatief forse lamellen. Kieuwkrans met tot negen lange, smalle en enkelvoudig geveerde kieuwveren.

Te verwarren met

Juveniele Rosse sterslakken, die echter meestal veel witter zijn en een compactere kieuwkrans met meer kieuwveren hebben. Mogelijk ook andere juveniele of kleine soorten Dorididae.

Kleur

De rug  is donker gekleurd door talrijke onregelmatig gevormde kleine donkerbruine tot zwarte pigmentvlekjes, die tussen de wratten, in de huid van de mantel, dicht opeen staan. Midden op de rug is er meer pigment aanwezig dan aan de rand van de mantel. Met grotere diffuse donkere vlekken op de centrale rug. Ook bruine pigmentvlekjes rond de anus, in het centrum van de kieuwkrans. De bovenzijde van de wratten met diffuse kleine, bruine pigmentvlekjes. De basis van de wratten is wit. Tevens kleine bruine pigmentvlekjes op de voet..

Eieren

Een witte, smalle band, die vastgehecht op de zijkant, in een linksgedraaide compacte spiraal met tot negen windingen op substraat wordt afgezet. Met tot circa 500 embryo’s. Nog niet in de Nederlandse kustwateren aangetroffen.

Prooi

Mosdiertjes, Bryozoa: diverse soorten korstvormige mosdiertjes: o.a. Schizomavella linearis, Escharella immersa, Porella concinna e.a. soorten.

Endo- en Ectoparasieten

Er zijn momenteel nog geen bevestigde, geregistreerde Nederlandse waarnemingen bekend van copepode parasieten, op of in deze soort.

Seizoenstrend

Er zijn onvoldoende Nederlandse gegevens/waarnemingen om een trend te analyseren. De soort is in juli, 2019, éénmalig (twee exemplaren) aangetroffen in de Noordzee op de Doggersbank. Elders in Europa met name van het voorjaar tot in het najaar waargenomen. Eiersnoeren zijn hier nog niet aangetroffen, elders o.a. in mei.

Verspreiding in Nederland

Zeldzaam: slecht éénmalig in Juli, 2019 aangetroffen in de Noordzee op de Doggersbank. Geen waarnemingen van de Zeeuwse Delta, Waddenzee of aangespoeld op de Noordzeestranden.

Verspreiding in Europa

Noorwegen, Groot Brittannië, Ierland, Nederland (Noordzee), Atlantische Kust van Spanje en Portugal, Gibraltar en in de Middellandse Zee.