- Diaphorodoris luteocincta , (M. Sars, 1870)

Lengte

Max. ca. 12 mm

Karakteristieke kenmerken

Minder maar wel grotere, verspreid geplaatste spitse wratten tussen veel meer kleinere spitse wratten. Parrallel langs de rand van de mantel een gele pigmentband en een grote roodbruine vlek centraal, midden op de rug.

Andere kenmerken

Lengte tot ca. 12 mm. Rhinoforen bezet met schuingeplaatste transversale lamellen. Spitse staart steekt ruim onder mantel uit. Kop zit onder de mantel verstopt.

Te verwarren met

Onmiskenbaar

Kleur

Lichaam is wit met een karakteristieke circulaire gele pigmentband langs de gehele mantelrand en een grote roodbruine vlek op de gehele rug. De wratten zijn wit.

Eieren

Geen info. Nog niet in Nederlandse wateren aangetroffen.

Prooi

Mosdiertjes, Bryozoa: geen Nederlandse waarnemingen. Elders kleine onopvallende soorten mosdiertjes van het geslacht <i>Nolella</i>

Endo- en Ectoparasieten

Geen info. Nog niet in Nederlandse wateren aangetroffen.

Seizoenstrend

Er zijn onvoldoende Nederlandse gegevens/waarnemingen om een trend te analyseren. Slechts twee Nederlandse waarnemingen in het late voorjaar. Elders in Europa wordt de soort gedurende het gehele jaar aangetroffen, met de meeste waarnemingen van april t/m juli.

Verspreiding in Nederland

Sinds 2017 twee keer in de Noordzee aangetroffen: o.a. op de Klaverbank.Geen waarnemingen van de Zeeuwse Delta, Waddenzee of aangespoeld op de Noordzeestranden.

Verspreiding in Europa

Noorwegen, Zweden, Denemarken, Groot Brittanniƫ, Ierland, Nederland (Noordzee), Frankrijk tot in de Westelijke Middellandse Zee en de Azoren.

Synoniemen

Doris luteocincta (original combination), Doris beaumonti, Onchidoris luteocincta

Meer informatie

Taxanomie details Diaphorodoris luteocincta op World Register of Marine Species
Spiegeleitje
Spiegeleitje
Eikapsel
Spiegeleitje
Voedsel (Wetenschappelijk):
Spiegeleitje
Waarnemingen per jaar
Totaal waarnemingen
Duikplaatsen